"
Soita meille: 040 583 0401
Kasvinsuojelutekniikan ja puutarhakoneiden erikoisliike.

Halkaisukoneet

Pystymallinen halkaisukone on nykyään melko yleinen näky omakotitalon tai mökin pihalla kevättalvella. Nopeasti katsottuna ne kaikki näyttävät samanlaisilta. Näin ei kuitenkaan ole. Lähempi tarkastelu osoittaa, että halkaisukoneissa on eroja. Tässä on meidän vinkit oikeanlaisen halkuisukoneen valintaan:

Bensiini- vai sähkökäyttöinen

Bensiinimoottori antaa vapauden tehdä halkoja missä vaan. Metriset halot voi tehdä ja kuivata metsässä. Halkopino on helppo peittää ja pino pysyy hyvin pystyssä. Kuivat halot voi sitten katkoa polttomittaan vasta ennen käyttöä. Bensan kulutuskin on vähäistä. Työhön riittää reilu tyhjäkäynti, äänikin pysyy alhaisena. Samalla tankilla halkoo koko päivän. Sähkökäyttöinen halkaisukone tarvitsee sähköä ja jatkojohdon. Johto pitää olla 2,5 mm² ja pituutta voi olla vaikka 50 metriä. Sähkökäyttöinen on hiukan kevyempi ja aika äänetön laite. Käyttö on mahdollista myös sisätiloissa. Työnopeus on molemmilla lähes sama.

Työntövoima 5,5 t – 8 t vai 10 t

5,5 tonnia riittää yleensä suomalaisille puille. 8 tonnia ainakin. Aina löytyy oksainen pölkky, jonka kanssa joutuu hetken painimaan ja johon mikään voima ei tunnu riittävän. Valitse 10 t:n halkaisukone, jos halkaiset kovaa puuta kuten tammea. Jos moottorin koko pysyy samana, voiman lisäys hidastaa halkaisuliikettä.

Levityskirves vai ristiterä

Meidän mielestä leveä levitysterä halkaisuterän päällä on oikea valinta. Pieni 5-10 cm painallus pölkkyyn ja pölkyn pieni pyöräytys. Tämä toistetaan tarpeen mukaan ja lopulta koko kasa heitetään halkaistuna pinoon. Helppoa!  Ristiterä on erinomainen kun puu halkaistaan neljään osaan ja puu halkeaa helposti. Sitkeämpi puu ei aina halkea ja se nousee joka kerta kirveen mukana ylös. Sivuterissä ei ole juuri lainkaan levitystä. Isku lekalla pudottaa pölkyn, mutta on aika hankalaa. Muut halkaisukone kohtaiset vinkit on tuotesivuilla.

Näytetään kaikki 4 tulosta

Ajankohtaista

Ota yhteyttä

Agropoint